A két legfontosabb kávéfajta a Coffea arabica (Arabica kávé),
mely a világ kávétermelésének több mint 70%-át teszi ki és a Coffea canephora (Robusta kávé).

Coffea arabica (Arabica kávé)

Az arabica kávét először Linnaeus jegyezte le 1753-ban, a legismertebb típusai a Typica és a Bourbon, melyből több variánst fejlesztettek ki, úgy mint például a Caturra-t Braziliában, Kolumbiában, vagy a Tico-t Közép-Amerikában. Általánosságban az arabica cserjére jellemző a sötétzöld ovális dús levélzet, és hogy szemben a többi fajtával 4 kromoszómával rendelkezik, önbeporzó. Szereti a magaslatok klímáját. Termése ovális, laposkás, két úgynevezett kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az éréséhez.
Termesztik Latin Amerikában, Kelet és Közép Afrikában, Indiában és Indonéziában. Íze a robustánál határozottan finomabb és aromásabb. Alacsony koffeintartalma és savtartalma miatt élettani hatása sokkal jobb a robustáénál.

Coffea canephora (Robusta kávé)

A robusta kifejezés a fajták széles választékára utal. A robustának hatalmas, erőteljes a cserjéje, akár a 10 méteres nagyságot is elérheti. Ellenállóbb az arabicánál. Termése gömbölyű, éréséhez 11 hónap szükséges, kávészemei kisebbek, mint az arabicaé. Termesztik Nyugat és Közép Afrikában, Dél-kelet Ázsiában és Braziliában is, ahol Conillonként ismert.